Smakowita lekcja w 3b
27 września, 2020
SMAKOWITA LEKCJA W 3b
Wraz z przyjściem jesieni postanowiliśmy poznać historię chleba. Od ziarenka zboża, po bochen powszedniego chleba w naszym domu. Zrozumieliśmy, jaki to długi proces: siew, żniwa, mielenie, aż wreszcie wypiek chrupiącego chleba. Przy okazji poznaliśmy różne zboża. Nie jest to łatwe -odróżnić pszenicę, żyto, owies i jęczmień. Łatwiej było tylko z kukurydzą 🙂 Na szczęście odróżnianie smaków chleba, z przepysznym masełkiem, było już całkiem proste. Potrafimy dostrzec subtelne różnice chleba razowego i żytniego, pszennego i orkiszowego. Wiemy też, że chleb należy szanować Ta smakowita lekcja zostanie w naszej pamięci na długo.
3b z wych. Beata Białą-Grzędzicką



Nowsze
Dzień Chłopaka
Zobacz również

Miła niespodzianka w wykonaniu dzieci ze świetlicy – klasy 1. Starannie wykonany plakat z wizerunkiem Babci i Dziadka oraz praca plastyczna. Brawo pierwszaki.
13 lutego, 2019
Dekorowanie pierników w klasie 3C
18 grudnia, 2018