Archiwum

Smakowita lekcja w 3b

SMAKOWITA LEKCJA W 3b

Wraz z przyjściem jesieni postanowiliśmy poznać historię chleba. Od ziarenka zboża, po bochen powszedniego chleba w naszym domu. Zrozumieliśmy, jaki to długi proces: siew, żniwa, mielenie, aż wreszcie wypiek chrupiącego chleba. Przy okazji poznaliśmy różne zboża. Nie jest to łatwe -odróżnić pszenicę, żyto, owies i jęczmień. Łatwiej było tylko z kukurydzą 🙂 Na szczęście odróżnianie smaków chleba, z przepysznym masełkiem, było już całkiem proste. Potrafimy dostrzec subtelne różnice chleba razowego i żytniego, pszennego i orkiszowego. Wiemy też, że chleb należy szanować Ta smakowita lekcja zostanie w naszej pamięci na długo.
3b z wych. Beata Białą-Grzędzicką